Tecnologia feminista? - Mary W. Jackson, el reconeixement d’una enginyera pionera de la NASA

Podriem discutir si la tecnologia pot ser “feminista” o són les persones les que la fem “masclista”, “injusta”, “insostenible”... També hi haurà qui poden defensar el seu ús com a tecnologia “sostenible”, “justa” com a instrument capaç de resoldre els problemes de desigualtat i potser també “inclusiva”. Un exemple d’això l’hem tingut aquest estiu. La NASA, aquest passat mes de juliol, ha posat el nom de Mary W. Jackson a la seva seu a Washington. 


Mary W. Jackson, matemàtica i enginyera aeroespacial, es va convertir en la primera enginyera negra de la NASA el 1958. Va lluitar pels reconeixement i la promoció de les dones en general i més concretament de les dones negres al seu país en camps com el de la ciència, les matemàtiques, l’enginyeria i l’aeronàutica. Des d'aquí us animem a llegir sobre la seva vida i treball.

Al 2016 Margot Lee Shetterly va escriure el llibre “Hidden Figures: The American Dream and the Untold Story of the Black Women Mathematicians Who Helped Win the Space Race.” El llibre va inspirar també la pel·lícula que va fer visible el debat sobre l’accés de les dones negres a l’STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).



llibre

La Mary no va treballar sola, i en homenatge a totes les seves companyes l’avinguda de la seu de la NASA porta el nom de “Hidden figures”



Aquest reconeixement el podriem fer fer extensiu a totes les figures ocultes que en aquesta nostra societat patriarcal han menystingut tradicionalment les figures femenines i també les de color, deixant sense reconeixement la seva contribució també i sobretot en camps tan importants com el tecnològic, tradicionalment reservat als homes i als homes blancs.

Depèn de totes nosaltres que continuem fent que la tecnologia sigui més feminista encara.


enllaços: 

NASA

Article Astrobitos

Pel·lícula: Moments destacats

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

YO DE NUEVO

BIENNAL CIUTAT I CIÈNCIA: SOMNIS FETS REALITAT