Dones de ciència (V): Chien-Shiung Wu



Nascuda l´any 1912 al poblet xinès de Liu He, ha rebut el sobrenom de “la primera dona Física”. La mare era professora i el seu pare , un enginyer convençut que tothom havia de poder estudiar allò que volgués, fos noi o noia , i va fundar la primera escola per a noies de tota la Xina. Allà, va estudiar la Chien-Shiung. De ben petita, la van animar perquè estudiés allò que més li agradava: les matemàtiques i les ciències. Va començar estudiant Matemàtiques però, inspirada per Marie Curie, va canviar els estudis pels de Física. Al llarg de la seva vida, ha rebut molts premis i el seu llibre Beta Decay (Descomposició beta) (1965) encara és referent per a mols físic nuclears. El premi nobel Enest Lawrence la va animar a estudiar a la universitat americana de Berkeley. Va obtenir el graduat estudiant els productes de la fissió de l’urani. Va ser la primera professora a la universitat de Princeton. Va col·laborar en el projecte Manhattan per a la construcció de la bomba atòmica. El seu fill Vincent, seguint els passos de la mare, també és un científic nuclear.La Liu va morir el 1997 als 84 anys. 

Aquí teniu un parell de pensaments de la nostra científica: 

“There is only one thing worse than coming home from the lab to a sink full of dirty dishes, and that is not going to the lab at all!”

 “… it is shameful that there are so few women in science… In China there are many, many women in physics. There is a misconception in America that women scientists are all dowdy spinsters. This is the fault of men. In Chinese society, a woman is valued for what she is, and men encourage her to accomplishments yet she remains eternally feminine.”

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

YO DE NUEVO

BIENNAL CIUTAT I CIÈNCIA: SOMNIS FETS REALITAT