Premis Sant Jordi 2018. Prosa i poesia 1r ESO


Obres guanyadores i finalistes de prosa i poesia de 1r ESO al concurs de Sant Jordi de 2018 de l'escola Regina Carmeli d'Horta.

TOT PER UN MÓN MILLOR
Obra guanyadora Categoria de Prosa
Autora: Marta Ruiz

Si ens parem a pensar un sol moment en l’entorn que ens envolta, a cada persona, podrem arribar a la conclusió que no totes viuen en les mateixes igualtats ni privilegis.
En una mateixa ciutat com pot ser Barcelona, hi ha molta gent diferent, no només pels diferents gustos o maneres de ser, sinó simplement per les desigualtats socials. En un mateix barri pot haver des de cases força luxoses fins a gent que ni tan sols té un sostre sota el qual viure. A part d’això, hi ha parts del món on no tan sols hi ha desigualtats socials, sinó també polítiques i legals. Encara hi ha alguns països que viuen sota una dictadura, com Corea del Nord; no tenen la possibilitat d’expressar la seva opinió, és a dir, són països on no hi ha cap mena de democràcia. Una de les ciències que afecta en el nostre dia a dia és la tecnologia; aquesta és des d’una samarreta fins a un mòbil o un ordinador. Aquesta ciència també s’ha aplicat en coses no tan positives en la nostra vida diària, com les bombes nuclears que poden acabar generant un gran conflicte mundial. La tecnologia és una ciència que ha afectat la majoria de la població d’una manera positiva, ja que ens ajuda a fer més fàcil el nostre dia a dia. També ha ajudat a desenvolupar altres ciències com la medicina. Ha ajudat a realitzar cada cop operacions més complexes, que acaben sent un gran èxit.  Encara a aquesta ciència li queda molt per desenvolupar-se per, en un futur, poder realitzar operacions que avui en dia són impensables. També ha ajudat en la recerca de nous medicaments i microorganismes en la biomedicina i la biociència. Hi ha continents que podrien ser els més rics del món, com pot ser Àfrica, però perquè no és així? Continents com aquests no són els més rics del món perquè tenen matèries primeres importants de les quals s’aprofiten altres països. El material del qual estan fets la majoria dels aparells electrònics és d’un mineral anomenat coltan. Principalment, les principals mines es troben a la República del Congo; representen un 80% de les reserves mundials. Sense això, gairebé desapareixeria la majoria de la tecnologia que ens envolta. Penso que si tots posem de part nostra per fer un món millor, tots aquests conflictes s’arreglarien. Aquest món a part de tenir conflictes legals, polítics i socials, també té conflictes ambientals. La contaminació és un dels principals problemes en el nostre dia a dia i és del que menys ens n’adonem. Realment, aquesta ha estat una causa provocada per l’ésser humà al llarg dels anys provocada per expulsió de gasos perjudicials, com el diòxid de carboni. Ha arribat a reduir la capa d’ozó en un 40%. Aquesta és important mantenir-la, ja que és la que ens protegeix dels rajos ultraviolats del sol.

La conclusió d’aquest text reflexiu penso que és que en el món necessitem una mica més d’igualtat, tant política com social. Un aspecte que manca en la població d’avui en dia penso que és la solidaritat. També hi ha d’altres causes ambientals provocades pels humans. Això confirma que la majoria de canvis negatius que succeeixen en el món són provocats pels humans.




ELS SEUS CABELLS SÓN BLANCS

Obra finalista Categoria de Poesia
Autora: Jiahui Chen

Els seus cabells són blancs,
com la neu d'hivern.
Els seus ulls són blaus,
com el mar tranquil.

Els llavis són vermells,
com els pètals d'una rosa.
La seva cua és blava,
com el seus gran ulls.

Ella, quan canta, canta molt bé.
Els nois se n'enamoren.
Els homes no poden pensar,
perquè estan hipnotitzats.

Quan ella més bonica és,
més perillosa és.
Quan ella canta, no pots escoltar,
perquè ella pot menjar-te.

Quan tu amb el vaixell vas a mar,
i escoltes el cant, poden ser dues coses;
és la teva orella o la sirena,
si és sirena, estàs mort.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

YO DE NUEVO

BIENNAL CIUTAT I CIÈNCIA: SOMNIS FETS REALITAT